download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Електронните книги се четат по-бавно от хартиените

18.07.2010 10:39 (преди 13 години и 9 месеца) | stefankr | показана 3831 пъти Статистики
Четенето на книги на екрана на електронни устройства от типа на Apple iPad или Amazon Kindle е модерно, но отнема повече време, отколкото при четене на текста в познатия ни хартиен формат. До този извод стига д-р Джейкоб Нилсен, ръководител на консултантската фирма Nielsen Norman Group, след проучване на резултати от проведено изследване.
Джейкоб Нильсен и колегите му са тествали четири от най-популярните в момента начина за четене на книги. Освен познатата на всички хартиена книга, в експеримента са участвали устройството за четене Kindle 2, таблетът iPad и обикновено настолно РС.

На доброволци е било предложено да четете сборник с разкази на Ърнест Хемингуей, адаптиран за всяка от изпробваните платформи. В хода на експеримента се отчитала не само скоростта на четене, а и нивото на разбиране на прочетеното. Резултатът по втория показател е практически идентичен при четирите различни среди за четене. По отношение на скоростта обаче експериментаторите отбелязват, че отпечатания на хартия текст се чете по-бързо. Книгата изпреварва таблета iPad с 6.2%, а Kindle 2 с цели 10.7%.
 
На участниците в експеримента е предложено да оценят привлекателността на всеки от предложените формати за четене по скала от 1 до 7. Така iPad получава 5.8 точки, Kindle 2 - 5.7 и печатната книга - 5.6. Най-непригодно за четене устройство е компютърният монитор с 3.6 точки. Доброволците споделят, че четенето от монитор ги води до асоциация на четенето с работа в офиса, а "общуването" с книга от хартия се свързва с отмора.

Според самия д-р Нилсен, резултатите от експеримента едва ли ще се отразят на популярността на устройствата за четене на електронни книги. Пазарът на такива устройства в миналата година е бил за 313 милиона долара и е нараснал с 176.6% в сравнение с 2008 година, а през тази година ще се увеличи с нови 217.3%.

Източник: soft.mail.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 19.07.10, 09:26, insecteater:
    Абе какви ти 6-10%? Като пусна герганата, отцепва 200% по-бавно четене . Ама поне можеш да правиш нещо с ръцете си докато слушаш, хем "нивото на разбиране на прочетеното" е по-високо. На хартиените никой не се навива да ти чете

    e-book rulezzz !!!

  • Вторник, 20.07.10, 13:21, shaman:
    Абе друго си е с книжка под ръ4и4ка и . . .

    _____________________________
    In The Hands of The Shaman ®

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.